Sista stunden

Sista stundenDet är ofta svårt att acceptera att livet tillsammans med Ditt djur inte varar för evigt. Att ta farväl av sitt djur är ett av de svåraste beslut man kan behöva ta. Ibland är det dock nödvändigt att låta sitt djur somna in. Det är vårt ansvar som djurägare men även en förmån att kunna hjälpa våra djur att slippa lida i onödan. När Ditt djur saknar livskvalitet är det dags att fatta beslutet.

För att allt ska gå så smidigt som möjligt när Du kommer hit, vill vi att Du ringer och beställer tid. När Du kommer med Ditt djur gör vi allt för att underlätta denna svåra stund. Det ska kännas lugnt och fridfullt att låta Ditt djur somna och få ett värdigt slut.

I receptionen

Vi tar betalt av dig före avlivningen så att Du skall slippa detta efter det att Ditt djur fått somna in. Om Du som ägare inte är med vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig, detta som en extra säkerhet så att inte vem som helst skall kunna låta avliva Ditt djur.

I det fall Du vill ha ett livintyg att skicka till Ditt försäkringsbolag uppskattar vi att Du säger till om detta i samband med att Du bokar tid. Ofta kan en mer omfattande undersökning av hunden vara nödvändig för att avgöra orsak till avlivning. Kontakta gärna Ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt.

Avlivningen

När man avlivar ett djur börjar man oftast med att ge en lugnande spruta. Under de tio till femton minuter det tar för lugnande medlet att verka, får Du sitta ifred med Ditt djur.

Vid avlivning av hundar och katter oftast lägger vi en kanyl i ett framben, där veterinären kan ge en injektion med överdos av sömnmedel. Ditt djur somnar lugnt in inom några sekunder och veterinären kontrollerar därefter att hunden är död.

Vid avlivning av kaniner brukar vi ge en överdos av sömnmedel i den laterala öronvenen, detta ger en snabb insomning. Avlivning av andra smådjur sker med hjälp av en spruta med sömnmedel som ges i buken.

Du får stanna kvar hos Ditt djur så länge Du vill. När Du går tar vi hand om Ditt djur på det sätt, som Du har önskat.

När djuret somnat in

Eftersom det är ett känslosamt besök, kan det vara bra att redan hemma fundera hur Du vill göra när Ditt djur somnat in. Vi har med omsorg valt ett seriöst djurkrematorium och vi erbjuder två typer av kremering, allmän och separat, men Du kan också välja att ta djuret med hem. Allmän kremering innebär att djuret kremeras tillsammans med andra och askan efter Ditt djur tas hand av krematoriet. Separat kremering innebär att Ditt djur kremeras och Du får askan tillbaka i en urna. Detta kan ta upp till 3-4 veckor och vi meddelar dig när askan har kommit. Därefter kan Du hämta askan från oss.

Livintyg

Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om Ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Detta står på djurets senaste försäkringsbesked. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret så tala om för oss redan vid bokningen om Du behöver ett livintyg.